De Groene Zorg Podcast

Medisch Contact
Aantal podcasts: 8
Totale duur: 4 uur en 36 minuten

Over De Groene Zorg Podcast

In de Groene Zorg Podcast vertellen Evelyn Brakema en Judith de Bree hoe de zorg groener kan. Evelyn is huisarts in opleiding en onderzoeker bij het LUMC en Judith de Bree is adviseur duurzame zorg bij Milieuplatform Zorgsector, beiden zitten in de stuurgroep van de Groene Zorg Alliantie. De Groene Zorg Alliantie is een bottom-upinitiatief en vertegenwoordigt groene (toekomstige) zorgprofessionals op de werkvloer, van student tot specialist, van wetenschapper tot (evidencebased) activist. Tot nu toe sloten 38 groene zorgcommissies en meer dan 80 green teams uit het land zich aan bij de alliantie en zetten zich samen in voor versnelling van duurzame zorg.

Centraal in de podcastserie staat het belang van planetary health. De gezondheid van de planeet en die van de mens zijn namelijk sterk met elkaar verbonden. Klimaatverandering en biodiversiteitsverlies worden dan ook gezien als de grootste gezondheidsbedreiging van onze eeuw. Paradoxaal genoeg veroorzaakt de zorg zelf een deel van die schade, in Nederland zelfs een aanzienlijk deel met 7 procent van de nationale voetafdruk. Het is daarom cruciaal dat zorgprofessionals de juiste kennis, inzichten, attitude, vaardigheden en motivatie bezitten om de zorgsector te verduurzamen.

Evelyn en Judith wandelen in elke aflevering door een ander thema van het groene zorglandschap (zoals de circulaire bedrijfsvoering, medicijngebruik en CO2-emissie) en nodigen pioniers en koplopers uit aan tafel. Van artsen die tot hun knieën in de overstromingen in Afrika staan tot innovatieve zorgprofessionals in de ok. De afleveringen zitten vol nieuwe inzichten, tips en vooral hoopvolle praktijkverhalen over succesvolle verandering.

Meest recente podcast

Planetary Health onderwijs - aflevering 8
Nelson Mandela zei het treffend: 'Education is the most powerful weapon to change the world.' Beroemde woorden en vandaag de dag relevanter dan ooit. In deze achtste aflevering van de Groene Zorg Podcast bespreken Evelyn Brakema en Judith de Bree planetary health in het zorgonderwijs. Aan tafel zitten onderzoeker en docent bij het VUmc Hans Ossebaard en Jopke Janmaat, arts en versneller van integratie van planetary health in het onderwijs bij het UMC Utrecht. Tevens mede-oprichter van de Co2-assistent. Beiden zetten zich vanuit eigen expertise in voor het vergroenen van het onderwijs. Dat het onderwerp belangrijk is blijkt ook uit het feit dat onderwijs als thema opgenomen is in de landelijke Green Deal Duurzame Zorg met concrete doelen. Deze podcast werpt licht op de drie belangrijkste elementen van planetary health onderwijs, de grootste uitdagingen, wat er al gebeurt in de praktijk en tips voor verdieping, De aflevering besluit met een groene tip van verandermanager duurzaamheid Sil Kloppenburg van de Hogeschool van Amsterdam. Shownotes? Ga naar medischcontact.nl/podcasts
32 minuten
   

Eerder uitgebrachte podcasts van dit kanaal

Groene gehandicaptenzorg met Susanne Bentvelsen - aflevering 7

De Groene Zorg Podcast

36 minuten
   

Hoe krijg je je collega's mee? Met Anne Roosendaal - aflevering 6

De Groene Zorg Podcast

34 minuten
   

De win-win van leefstijl met Hugo Touw - aflevering 5

De Groene Zorg Podcast

31 minuten
   

Schone lucht in én om de OK, met anesthesioloog Hans Friedericy - afl. 4

De Groene Zorg Podcast

30 minuten
   

Verspil geen pil, met Brigit van Soest - aflevering 3

De Groene Zorg Podcast

34 minuten
   

Op naar circulaire zorg! Inzichten van Groene Uroloog Sanne Jansen - aflevering 2

De Groene Zorg Podcast

35 minuten
   

Groene zorg: de basics - aflevering 1

De Groene Zorg Podcast

42 minuten