De Groene Zorg Podcast

Medisch Contact
Aantal podcasts: 7
Totale duur: 4 uur en 3 minuten

Over De Groene Zorg Podcast

In de Groene Zorg Podcast vertellen Evelyn Brakema en Judith de Bree hoe de zorg groener kan. Evelyn is huisarts in opleiding en onderzoeker bij het LUMC en Judith de Bree is adviseur duurzame zorg bij Milieuplatform Zorgsector, beiden zitten in de stuurgroep van de Groene Zorg Alliantie. De Groene Zorg Alliantie is een bottom-upinitiatief en vertegenwoordigt groene (toekomstige) zorgprofessionals op de werkvloer, van student tot specialist, van wetenschapper tot (evidencebased) activist. Tot nu toe sloten 38 groene zorgcommissies en meer dan 80 green teams uit het land zich aan bij de alliantie en zetten zich samen in voor versnelling van duurzame zorg.

Centraal in de podcastserie staat het belang van planetary health. De gezondheid van de planeet en die van de mens zijn namelijk sterk met elkaar verbonden. Klimaatverandering en biodiversiteitsverlies worden dan ook gezien als de grootste gezondheidsbedreiging van onze eeuw. Paradoxaal genoeg veroorzaakt de zorg zelf een deel van die schade, in Nederland zelfs een aanzienlijk deel met 7 procent van de nationale voetafdruk. Het is daarom cruciaal dat zorgprofessionals de juiste kennis, inzichten, attitude, vaardigheden en motivatie bezitten om de zorgsector te verduurzamen.

Evelyn en Judith wandelen in elke aflevering door een ander thema van het groene zorglandschap (zoals de circulaire bedrijfsvoering, medicijngebruik en CO2-emissie) en nodigen pioniers en koplopers uit aan tafel. Van artsen die tot hun knieën in de overstromingen in Afrika staan tot innovatieve zorgprofessionals in de ok. De afleveringen zitten vol nieuwe inzichten, tips en vooral hoopvolle praktijkverhalen over succesvolle verandering.

Meest recente podcast

Groene gehandicaptenzorg met Susanne Bentvelsen - aflevering 7
'Zorg voor een logische integratie met de dagelijkse activiteiten. En zorg voor positiviteit, energie en creativiteit in het programma. Het bruist en borrelt overal als het gaat om duurzaamheid.' In deze aflevering spreken Evelyn en Judith met Susanne Bentvelsen, lid van de Raad van Bestuur van gehandicaptenzorginstelling Aveleijn. Susanne is een bevlogen bestuurder met een duurzame visie - ze zet zich al jaren in voor het vergroenen van de gehandicaptenzorg en heeft daarbij behendig allerlei uitdagingen overwonnen. Ze deelt haar tips en ervaringen: 'Meteen beginnen. Niet wachten tot je de programma’s kan doorrekenen tot op de twee cijfers achter de komma. Want dat is jammer. We hebben direct actie nodig en dat kan ook heel goed.' Susanne deelt de speerpunten uit de aanpak van Aveleijn zijn en benadrukt de impact van gedragsverandering in de langdurige zorg. 'Sommige cliënten wonen al meer dan 50 jaar bij ons.' Van duurzaam gedrag pluk je een leven lang vruchten. Susanne neemt ons mee in de uitdagingen en oplossingen die een bestuurder in de langdurige zorg tegenkomt. De groene tip van deze aflevering komt van Stacey Witjes en Willemijn Hensbroek, mede-oprichters van de Groene Arts VG. Shownotes? Ga naar medischcontact.nl/podcasts
36 minuten
   

Eerder uitgebrachte podcasts van dit kanaal

Hoe krijg je je collega's mee? Met Anne Roosendaal - aflevering 6

De Groene Zorg Podcast

34 minuten
   

De win-win van leefstijl met Hugo Touw - aflevering 5

De Groene Zorg Podcast

31 minuten
   

Schone lucht in én om de OK, met anesthesioloog Hans Friedericy - afl. 4

De Groene Zorg Podcast

30 minuten
   

Verspil geen pil, met Brigit van Soest - aflevering 3

De Groene Zorg Podcast

34 minuten
   

Op naar circulaire zorg! Inzichten van Groene Uroloog Sanne Jansen - aflevering 2

De Groene Zorg Podcast

35 minuten
   

Groene zorg: de basics - aflevering 1

De Groene Zorg Podcast

42 minuten