De Groene Zorg Podcast

Medisch Contact
Aantal podcasts: 16
Totale duur: 9 uur en 56 minuten

Over De Groene Zorg Podcast

In de Groene Zorg Podcast vertellen Evelyn Brakema en Judith de Bree hoe de zorg groener kan. Evelyn is huisarts in opleiding en onderzoeker bij het LUMC en Judith de Bree is adviseur duurzame zorg bij Milieuplatform Zorgsector, beiden zitten in de stuurgroep van de Groene Zorg Alliantie. De Groene Zorg Alliantie is een bottom-upinitiatief en vertegenwoordigt groene (toekomstige) zorgprofessionals op de werkvloer, van student tot specialist, van wetenschapper tot (evidencebased) activist. Tot nu toe sloten 38 groene zorgcommissies en meer dan 80 green teams uit het land zich aan bij de alliantie en zetten zich samen in voor versnelling van duurzame zorg.

Centraal in de podcastserie staat het belang van planetary health. De gezondheid van de planeet en die van de mens zijn namelijk sterk met elkaar verbonden. Klimaatverandering en biodiversiteitsverlies worden dan ook gezien als de grootste gezondheidsbedreiging van onze eeuw. Paradoxaal genoeg veroorzaakt de zorg zelf een deel van die schade, in Nederland zelfs een aanzienlijk deel met 7 procent van de nationale voetafdruk. Het is daarom cruciaal dat zorgprofessionals de juiste kennis, inzichten, attitude, vaardigheden en motivatie bezitten om de zorgsector te verduurzamen.

Evelyn en Judith wandelen in elke aflevering door een ander thema van het groene zorglandschap (zoals de circulaire bedrijfsvoering, medicijngebruik en CO2-emissie) en nodigen pioniers en koplopers uit aan tafel. Van artsen die tot hun knieën in de overstromingen in Afrika staan tot innovatieve zorgprofessionals in de ok. De afleveringen zitten vol nieuwe inzichten, tips en vooral hoopvolle praktijkverhalen over succesvolle verandering.

Meest recente podcast

"De kracht van… Niets Doen"
Met Marry, de vrouw van Leen, en oncologisch chirurg Schelto Kruijff. Op zijn sterfbed benadrukt Leen een indringende boodschap aan Evelyn. “Ik zou zo graag ook de optie hebben gehoord: niets doen.” Leen heeft darmkanker. Samen met zijn vrouw Marry blikken Leen en Evelyn (huisarts i.o.) terug op zijn ziekte, de aanpak van de zorg, en hoe een andere benadering meer leven aan zijn dagen had kunnen toevoegen. Het is een prachtig gesprek, en Leen is bereid om het niet alleen met Evelyn te delen, maar met al haar collega-zorgverleners middels de podcast. Helaas haalt de tijd hem in en verzwakt hij te snel; ze spreken daarom af dat Marry het gesprek van hem zal overnemen in de podcast met Judith en Evelyn. Vervolgens reizen Judith en Evelyn van de woonkamer in Gouda naar de podcaststudio in Utrecht. Daar deelt professor Schelto Kruijff zijn perspectief en ervaringen op het Niets Doen. Als oncologisch chirurg komt hij dagelijks vergelijkbare situaties tegen. “Artsen leren om probleemgericht te werken en tot actie over te gaan. Maar actieve behandeling is niet altijd de juiste behandeling.” Deze podcast belicht de kracht van Niets Doen van verschillende kanten, en geeft inzichten in hoe wij als zorgprofessionals de kwaliteit van zorg met deze optie kunnen verbeteren. Toevallig geeft dat ook nog eens milieuwinst. Maar bovenal kunnen we zo zinvollere, passendere en waardevollere zorg leveren aan patiënten. De Groene Zorg Podcast is een samenwerking tussen de Groene Zorg Alliantie en Medisch Contact. Elke aflevering belichten duurzaamheidsexpert Judith de Bree en arts Evelyn Brakema een nieuw thema binnen de duurzame zorg.
51 minuten
   

Eerder uitgebrachte podcasts van dit kanaal

Groen Pensioen

De Groene Zorg Podcast

44 minuten
   

Infectiepreventie: duurzaamheidsdo’s-and-don’ts

De Groene Zorg Podcast

42 minuten
   

De potentiële groene slagkracht van 200.000 verpleegkundigen

De Groene Zorg Podcast

33 minuten
   

Gezonde mensen op een gezonde planeet: klimaatrechtvaardigheid en gezondheid(szorg)

De Groene Zorg Podcast

45 minuten
   

Technologie als oplossing - utopie of dystopie?

De Groene Zorg Podcast

34 minuten
   

Klimaatfeiten en zorgkansen

De Groene Zorg Podcast

44 minuten
   

Groene planeet, groene zorg - de highlights

De Groene Zorg Podcast

28 minuten
   

Planetary Health onderwijs - aflevering 8

De Groene Zorg Podcast

32 minuten
   

Groene gehandicaptenzorg met Susanne Bentvelsen - aflevering 7

De Groene Zorg Podcast

36 minuten
   

Hoe krijg je je collega's mee? Met Anne Roosendaal - aflevering 6

De Groene Zorg Podcast

34 minuten
   

De win-win van leefstijl met Hugo Touw - aflevering 5

De Groene Zorg Podcast

31 minuten
   

Schone lucht in én om de OK, met anesthesioloog Hans Friedericy - afl. 4

De Groene Zorg Podcast

30 minuten
   

Verspil geen pil, met Brigit van Soest - aflevering 3

De Groene Zorg Podcast

34 minuten
   

Op naar circulaire zorg! Inzichten van Groene Uroloog Sanne Jansen - aflevering 2

De Groene Zorg Podcast

35 minuten
   

Groene zorg: de basics - aflevering 1

De Groene Zorg Podcast

42 minuten