De Groene Zorg Podcast

Medisch Contact
Aantal podcasts: 9
Totale duur: 5 uur en 3 minuten

Over De Groene Zorg Podcast

In de Groene Zorg Podcast vertellen Evelyn Brakema en Judith de Bree hoe de zorg groener kan. Evelyn is huisarts in opleiding en onderzoeker bij het LUMC en Judith de Bree is adviseur duurzame zorg bij Milieuplatform Zorgsector, beiden zitten in de stuurgroep van de Groene Zorg Alliantie. De Groene Zorg Alliantie is een bottom-upinitiatief en vertegenwoordigt groene (toekomstige) zorgprofessionals op de werkvloer, van student tot specialist, van wetenschapper tot (evidencebased) activist. Tot nu toe sloten 38 groene zorgcommissies en meer dan 80 green teams uit het land zich aan bij de alliantie en zetten zich samen in voor versnelling van duurzame zorg.

Centraal in de podcastserie staat het belang van planetary health. De gezondheid van de planeet en die van de mens zijn namelijk sterk met elkaar verbonden. Klimaatverandering en biodiversiteitsverlies worden dan ook gezien als de grootste gezondheidsbedreiging van onze eeuw. Paradoxaal genoeg veroorzaakt de zorg zelf een deel van die schade, in Nederland zelfs een aanzienlijk deel met 7 procent van de nationale voetafdruk. Het is daarom cruciaal dat zorgprofessionals de juiste kennis, inzichten, attitude, vaardigheden en motivatie bezitten om de zorgsector te verduurzamen.

Evelyn en Judith wandelen in elke aflevering door een ander thema van het groene zorglandschap (zoals de circulaire bedrijfsvoering, medicijngebruik en CO2-emissie) en nodigen pioniers en koplopers uit aan tafel. Van artsen die tot hun knieën in de overstromingen in Afrika staan tot innovatieve zorgprofessionals in de ok. De afleveringen zitten vol nieuwe inzichten, tips en vooral hoopvolle praktijkverhalen over succesvolle verandering.

Meest recente podcast

Groene planeet, groene zorg - de highlights
We trappen ons nieuwe seizoen af met een Special! Hierin bespreken we de hoogtepunten van ons kersverse boek: 'Groene planeet, groene zorg - over jouw impact als zorgprofessional' Juliet: “Een maatschappelijke verandering is nooit alleen vanuit de politiek gestart, het is juist door de actieve burgers die de huidige stand niet meer accepteren” In deze aflevering nemen we je in vogelvlucht mee door het boek. Ook hoor je de ervaringen van de redactie tijdens het ontwikkelen. Een toevoeging aan het verhaal! De podcast is in de studio bij BSL opgenomen met als host Laura van Elst, journalist bij Zorgvisie en Skipper. Laura is in gesprek met de redactie van ons boek: psychiater Jurjen Luykx, intensivist Diederik Gommers en uit onze eigen stuurgroep geneeskundestudent Juliette Matthijssen en Evelyn Brakema huisarts in opleiding.De redactie vertegenwoordigt ook de ruim 30 experts die mede auteur zijn van dit boek. Het verduurzamen van de zorg lijkt een overweldigend en complex thema. Toch kan elke zorgprofessional, bestuurder, onderzoeker en beleidsmaker het verschil maken en een beweging starten. De podcast is de Groene Zorg Alliantie en de redactie samen met uitgeverij BSL.
28 minuten
   

Eerder uitgebrachte podcasts van dit kanaal

Planetary Health onderwijs - aflevering 8

De Groene Zorg Podcast

32 minuten
   

Groene gehandicaptenzorg met Susanne Bentvelsen - aflevering 7

De Groene Zorg Podcast

36 minuten
   

Hoe krijg je je collega's mee? Met Anne Roosendaal - aflevering 6

De Groene Zorg Podcast

34 minuten
   

De win-win van leefstijl met Hugo Touw - aflevering 5

De Groene Zorg Podcast

31 minuten
   

Schone lucht in én om de OK, met anesthesioloog Hans Friedericy - afl. 4

De Groene Zorg Podcast

30 minuten
   

Verspil geen pil, met Brigit van Soest - aflevering 3

De Groene Zorg Podcast

34 minuten
   

Op naar circulaire zorg! Inzichten van Groene Uroloog Sanne Jansen - aflevering 2

De Groene Zorg Podcast

35 minuten
   

Groene zorg: de basics - aflevering 1

De Groene Zorg Podcast

42 minuten